Bizonytalan a közgyűjteménysors az államosítás után

 

Forrás: Somogyi Hírlap

 

2011. november 18. 15:02 Márkus Kata
KAPOSVÁR A megyei múzeumok állami kézbe kerülése körüli kiszámíthatatlanságot, illetve a már központi fenntartás alatt működő intézményekben tervezett húsz százalékos létszámleépítést, s ugyanakkora bértömegmegvonást nevezte a kulturális szférát, a múzeumokat érintő átalakulás legfontosabb, komoly nehézségeket eredményező elemének Vásárhelyi Tamás pénteken Kaposváron.

A Magyar Természettudományi Múzeum képviseletében a Kaposvári Egyetem múzeumpedagógiai konferenciáján arra hívta föl a figyelmet Vásárhelyi Tamás: ma még senki sem tudja, miként fog bonyolódni a megyei múzeumi szervezetek, és azok tagmúzeumainak állami kezelésbe vétele. 
– S még az sem egyértelmű – mondta Vásárhelyi Tamás –, hogy minden megyében egyformán történik-e? A szakma azonban egyre határozottabban kéri, hogy bár most ezek a múzeumok a kormányhivatalokhoz kerülnek, jó lenne, ha egy éven belül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartoznának, ahol az összes többi múzeum is van. Szakmai értelemben ugyanis ott a helyük. 

A szakember hozzátette: egy-két éve már zajlik a megyei kézben lévő múzeumok városi tulajdonba adása, amit korábban komoly leépítések követtek. 
– Volt olyan intézmény, ahol krízishelyzet alakult ki elsősorban anyagi okok miatt – emelte ki Vásárhelyi Tamás. – A múlt héten pedig nyilvánosságra került a kormányzati fenntartású múzeumok esetében az egységesen húsz százalékos létszámleépítés és bértömeg megvonás. A megyei múzeumok igazgatóinak szövetségének elnöke egy tanácskozáson csütörtökön azzal vígasztalt minket: nem egyszer mentek már át ilyen elvonásokon, s nem biztos, hogy ez a halált jelenti. Ugyanakkor folyamatban van egy lassabb fejlődés a múzeumok életében, egyre nyitottabbak a közönség felé, egyre közérthetőbbek, egyre jobb módszerekkel tálalják, amijük van. 

 

A reformok lehetséges következményeiről szólva Vásárhelyi Tamás úgy fogalmazott: az anyagi elvonás természetesen járhat egy részről munkahelyek és kiállítóhelyek megszűnésével. Ugyanakkor – bár ez keményen hangzik – egyes múzeumok megszabadulhatnak azoktól a munkatársaiktól, akik hosszú ideje nem jól teljesítenek. 

Az iskolákhoz közelítenék a múzeumokat

Tíz éves jubileumához érkezett a múzeumpedagógiai képzés a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán. Ennek kapcsán rendeztek pénteken Múzeum és Pedagógia – Múzeumpedagógia címmel konferenciát, ezzel Somogy megye és Kaposvár elsők között adott otthont egy Európában és Amerikában már népszerű tudományterület képviselőinek.

Vásárhelyi Tamás a múzeumpedagógia jelentőségét abban látja, hogy az iskolákat és a múzeumokat össze tudja hozni. – Mert ha van egy közoktatásunk – mondta –, s ha az oktatás építeni tud a nemzeti kulturális örökségre, amit ugyanaz az állam tart fönn a mi adóforintjainkból, akkor azt várnák el, hogy a kettő egymást erősíti. Most úgy fest, hogy erre kormányzati törekvés is van, ami találkozik a szakma törekvéseivel. A hallgatói létszám pedig a múzeumpedagógiai képzés létjogosultságát is bizonyítja.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zselic.blog.hu/api/trackback/id/tr553397762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása